Product search
NO SHAME - Ironing Day
Main Page > Alternative/Punk G-R
NO SHAMEn uus! This is sweet.
01. Better Drunk than Part of the Machine
02. Born in Submission
03. Empty Promises
04. Faceless Life
05. Light of My Life
06. Message
07. Tenderized
08. Like a Bullet
09. One by One
10. Time
11. Rock'n'Roll Overdose
12. Fuck the System
Yhtyeen laulaja-kitaristi Sampsa Sarparanta tiivistää levyn teemoja seuraavasti:
”Ironing Dayn” läpi kulkeva teema on sota. Arkipäivän sota, jota käydään keittiöissämme ja työpaikoillamme joka päivä. Sota, johon vallitseva kapitalistinen systeemi meidät ajaa. Systeemi, jossa ihmisen osaksi jää kuluttaja tai orja. Systeemi, joka nielee sisäänsä myös sitä vastustavat pyrkimykset (kuten tämän levyn). Systeemi, joka ruokkii ja vahvistaa nimenomaan ihmisyyden negatiivisia puolia, ahneutta, kilpailua ja saa nuo arvot tunkeutumaan myöskin ihmisten välisiin suhteisiin. Parisuhteista ja ystävyydestäkin aletaan hakea omaa hyötyä, rakkaudesta tulee valtataistelua ja kaikki toiminta käsitetään lopulta näiden arvojen kautta. Yritetään ottaa sen sijaan että yritettäisiin antaa. Luokkasodasta ei enää ole kysymys, se on vain yksi sota enemmän.
Meidän tulee ymmärtää, että nykyisessä turbokapitalismissa kukaan ei ole onnellinen. Ei ole mitään myyttistä ”heitä” (they), joka tälläkin levyllä mainitaan heti ensimmäisessä lauseessa. Kappaleessa, joka ei todellakaan kannusta ylenpalttiseen päihteiden käyttöön, vaan haluaa ainoastaan ymmärtää miksi näin tapahtuu sylkien samalla vitutusta siihen nuorisonosaan, joka on omaksunut nämä syyt elämänsä ohjenuoraksi ja siten jatkaa vanhempiensa ja median suoltamaa systeemin vahvistusta kritiikittömästi. Samalla siinä kuitenkin todetaan, että kunnon ryyppyilta kavereiden kanssa on parhaimmillaan juuri niitä elämän parhaita hetkiä, jolloin voi edes osittain astua systeemin ulkopuolelle ja tuntea olevansa vapaa.
Ehkä juuri tässä vapauden(onnen)hetkien etsinnässä piilee levyn mahdollisuus parempaan huomiseen. Monet levyn kappaleista käsittelevät jo teini-iän ohittaneiden ”ikinuorien” pari- ja ystävyys suhteita elämänvaiheessa, jossa valintoja jo pitäisi tehdä, ja niillä valinnoilla on hinta. Elämänvaiheessa, jossa mustavalkoiset ehdottomuudet eivät enää päde, ja jolloin elämän rajallisuus alkaa ensikertaa edes jotenkin olla todellisuutta. Tästä nousee kysymys siitä ”miten haluan käyttää elämäni tunnit?”.