STADIN KADONNEET - On rookis kalsa hima LP+CD

Main Page > Vinyls

STADIN KADONNEET - On rookis kalsa hima LP+CD
Product code
1216518
Delivery costs from
21,95 €
incl. VAT 24,00 %
pcs


1. Morjens Viivi
2. Vihonviimenen bulttari
3. On rookis kalsa hima
4. Flamma
5. Snadi kundi
6. Tsilariloru
7. Fimtsika killaa
8. Buli reissu Stadista on Saarijärven rantaan
9. Snadisti kun kartsalla dallattiin
10. Stadilainen pisto
11. Hamppari-Kalle
12. Mutsi gamla

Levyllä kuullaan millaisia osin kadonneita kansanlauluja Helsingissä on laulettu stadin slangiksi, ennen ja jälkeen toisen maailmansodan, ja mitä niille tapahtui nyt uuden sukupolven modernissa käsittelyssä.
Slangilla lauletuista kansanlauluista koostuva levy ja sen työstänyt Stadin kadonneet -yhtye sai alkunsa kansanmusiikko Anna E. Karvosen Helsingin kansanlauluperinteen tutkimuksesta. Levyllään yhtye kunnioittaa menneitä helsinkiläisiä sukupolvia, joiden ansiosta Helsingissä edelleen on slangi sekä oma kansanlauluperinne, jonka olemassaolosta ei ollut varmuutta ennen Stadin kadonneet -yhtyeen aloittamaa projektia.
Stadin kadonneet -yhtyeen laulaja, muusikko Anna E. Karvonen on jäljittänyt Stadin slangin musiikkikulttuuriperintöä, joka johdattaa kuulijansa albumin laulujen myötä kadonneiden laulujen jäljille sekä sadan vuoden taakse Bergan ja Sörkan kundien maailmaan. Löydetyistä lauluista Stadin kadonneet kasasi konserttikokonaisuuden lisäksi kaksitoista kappaletta sisältävän albumin, jolla vierailee mm. Tuomari Nurmio ja Paleface.
- Mietin, miksen ollut koskaan kuullut vanhaa riimillisen kansanlaulun muotoa slangiksi laulettuna, vaikka muilla suomen murteilla olen sellaisia itsekin laulanut. Voisi kuitenkin olettaa, että 1900-luvun alussa vanhat kansanlaulumelodiat, jotka tulivat kaupunkiin muuttavan väestön mukana, olisivat saaneet myös slangiversionsa, pohti Anna E. Karvonen tutkimusta aloittaessaan.
Kansanlaulua on tallennettu ympäri Suomen, mutta Helsingissä varsinkin työväestön laulama vanhempi slangiasuinen kansanlauluperinne on jäänyt lähes täysin tallentamatta. Perimätieto sekä arkistojen muutamat löydöt vahvistivat kuitenkin, että kansanlaulun määritelmän täyttäviä lauluja on laulettu slangiksi aikoinaan myös Helsingissä. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistosta löytyi yli 30 000 liuskan folkloristinen aineisto, jonka on tallentanut sivistynyt, mutta alkoholisoitunut kadun mies Johan Knut Harju (1910 – 1976), joka on ollut yksi harvoista kaupunkilaisten perinteen tallentajista. Harjun tallentamia laulutekstejä ovat mm. levylle päätyneet Oi mutsi, mutsi, Fimtsika killaa, Snadi kundi ja On rookis kalsa hima.
Ensimmäinen levyltä kuultava single on Palefacen sanottama, Milla Viljamaan säveltämä ja Stadin kadonneet-yhtyeen sovittama, Vihonviimenen bulttari. Laulu on hatunnosto vanhoille ja jo menneille starboille uudemman rekilaulun tahtiin.
On rookis kalsa hima -levyllä kuultavat laulut on rajattu uusimittaisiin riimillisiin kansanlauluihin, joiden laulukielenä on ollut Stadin slangi. Mukana on myös täysin sävellettyä materiaalia, koska monet vanhojen laulujen melodiat ovat jo kadonneet

tech
tech
Swamp Music
Tuomiokirkonkatu 17
FI-33100 Tampere
puh. (03) 212 3087
e-mail tilaukset (a) swampmusic.com
ma-pe 10-18, la 10-16

Second Hand Swamp Music
Verkatehtaankatu 11
FI-33100 Tampere
puh. (03) 212 3187
e-mail secondhand (a) swampmusic.com
ma-pe 11-18, la 10-15

Swampin sisarliike Ideaparkissa
Ideaparkinkatu 4
FI-37570 Lempäälä
puh. 010-239 2090 WEB
e-mail ideapark (a) swamp.fi
ma-pe 11-20, la 10-18, su 12-18